Проверки на Българската агенция за безопасност на храните установили яйца родно

...
Проверки на Българската агенция за безопасност на храните установили яйца родно
Коментари Харесай

Яйца с опасния фипронил и на нашия пазар, внимавайте за тези серийни номера

Проверки на Българската организация за сигурност на храните установили яйца родно произвдоство с съществуването фипронил, оповестиха на изключителна конференция през днешния ден в земеделското министерство.

Отровните яйца са открити в опаковъчен склад, в който се събира продукцията от три птицеферми.

Работата на склада е спряна, а на фермите е наложена забрана за произвеждане, до момента в който не се открият всички обстоятелства, сподели земеделският министър Румен Порожанов.

В главния склад е имало над 152 хиляди яйца, а в комерсиалната мрежа - над 95 хиляди яйца. Цялата продукция е спряна от комерсиалната мрежа, само че въпреки всичко в по-малките магазини може да са останали яйца с фипронил. Затова от министерството предизвестиха жителите да не купуват яйца със следните серийни номера:

3BG04001
1BG04001
3BG04003

Три са фермите с яйца с фипронил, две от тях са благосъстоятелност на консорциум " Агробизнес " АД, една е на " Агроинвест Продукт " ООД.

От Министерство на земеделието и храните побързаха да уточнят, че яйцата не са с рисково количество фипронил в тях . Установените наличия са 0,027 мг на кг, а рисковите дози по европейските стандарти са за над 0,72 мг на кг.

Порожанов добави, че в случай че има останали яйца в комерсиалната мрежа, то те не са публикувани в цялата страна, а единствено в региона на София.

От БАБХ нямат данни птицефермите да изнасят яйца отвън границите на България, само че за казуса ще бъдат известени европейските управляващи, безапелационни бяха от организацията.

Фипронилът е препарат, който се употребява за битка с вредители и е съществена съставна част на доста от препаратите срещу хлебарки и мравки. Използва се и във ветеринарната медицина – за отърваване на домашните любимци от бълхи, кърлежи и други евентуално рискови за животните и хората инсекти. Забранен е за приложимост в селското стопанство.

Все още не е ясно по какъв начин фипронил е проникнал в яйцата родно произвеждане. Навярно те са били пръскани с подобен препарат.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР